Adománygyűjtés

Adománygyűjtés

A Frankel zsinagóga közösségében célzott adománygyűjtést szervezünk a pályaudvarokon és tranzitállomásokon tartozkodó menekültek számára.

A Migration Aid kezdeményezés önkénteseivel – akik amúgy a zsidó közösség tagjai és nagyon büszkék vagyunk a munkájukra – egyeztettünk arról, mire lenne a legnagyobb szükség a hűvösebb idő beálltával.

Az itt feltüntetett árak irányárak, a Tesco árai, de nyilván más hasonló áruházakban is beszerezhetőek az eszközök. Az adományokat a Frankelbe hozzátok, egy számotokra kényelmes, előre egyeztetett időpontban, a gyujtes@frankel.hu címen.

Ros Hásánáig (szept 13. este) szeretnénk, ha összegyűlne
10 darab polyfom 10×1290= 12.900 Ft.
10 darab hálózsák 10×1500= 15000 Ft.
10 darab felnőtt esőkabát 899×10= 8990 Ft.
10 darab gyerek esőkabát 1590×10= 15900 Ft.
Máv ajándékutalvány 500×10= 5000 Ft.  forint értékben
és minél több otthonról hozott gyerek és felnőtt őszi cipő és ruha.

polyfom matrachalozsakPolyfom, hálózsák: sokszor úgy küldik fel a menekülteket Szegedről, Pécsről, Kiskunhalasról, stb., hogy aznap már nem tudnak vonatra szállni a számukra kijelölt befogadó állomásra. Pl. 23.07-kor megérkeznek Szegedről Nyugatiba és Vámosszabadiba kellene menniük, az utolsó vonat azonban 21.20-kor elment a Déliből. Sok ilyen eset van, minden nap több százan kénytelen a pályaudvarokon lévő tranzit zónákon aludni  vagy ami még rosszabb a Köztársaság téren és nekik szeretnénk legalább kicsit kellemesebbé tenni az éjszakát. A földre polyfomot tennénk, amire ráfeküdhetnének, hálózsák melegítené őket. Leginkább a gyerekek és nők számára lenne ez létfontosságú.


felnott esokabatgyerek esokabatEsőkabát: sajnos nem minden tranzit fedett, pl. a Nyugatiban nem az. És, akkor még nem beszéltem a Köztársaság térről, ahol minden nap több 100 ember alszik a másnapi vonatra várva. Nekik égető fontosságú lenne pl. egy olyan napon, mint a mai – zuhogL( – , hogy legalább esőkabátot tudjunk nekik adni.


MAV Start voucherMÁV ajándékutalvány: a menedékkérők utazási papírral – ezeknek van egy lejárati dátuma –  jutnak el a befogadó állomásokra, ez ingyenes utazásra jogosítja őket a vonatokon. Számtalanszor előfordul azonban, hogy egyszerűen nem tudnak a megadott időkereten belül eljutni a táborokba – elvesznek, kórházba kerülnek ők vagy rokonuk, stb.  – és ilyenkor, lejárt utazási papír esetén már nem jogosultak ingyen utazásra a vonatokon. Jegyet kell venniük a bicskei, debreceni vagy vámosszabadi vonatra. Mivel nekik nincs erre pénzük, ezért eddig ezeket az önkéntesek, saját zsebből fizették. Ebben kérjük a segítségeteket. A MÁV-nál ajándékutalványokat lehet venni 500 és 1000 Ft-os kiszerelésben és ezeket bemutatva lehet a pénztárban jegyeket „venni”. Az adománypénzből tehát ajándékutalványokat vennénk, amit szétosztanánk a déli és nyugati pályaudvarok között – innen indulnak a vonatok a 3 táborba – , hogy az önkéntesek ezeket használhassák a fent említett esetekben.


12987591-set-of-9-colorful-cartoon-style-shoes-Stock-Vector-cartoon-walking-shoeCipő: ez mindig kell (rengetegszer mezítláb közlekednek vagy szakadt, szinte használhatatlan cipő van rajtuk. Ráadásul nyári cipőkben érkeztek, most meg egyre hidegebb lesz és szükségük lenne új vagy jó állapotban lévő használt, kényelmesebb ősziesebb cipőkre. Gyerekeknek elsősorban – 2-3 éves kórtól egészen 15 éves korig – , de nőknek – 36-38 méretben és férfiaknak 39-44 –  is.

 

 

 

 

Az első adományok már be is érkeztek, köszönjük!

IMG_2565