BBYO Budapest

BBYO Budapest

BBYO Budapest

A BBYO Budapest 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit! A BBYO Budapest alapító tagjai olyan fiatalok, akik tavaly elvégezték a Bár/Bát Micva felkészítő Talmud Tórát és akiknek egy részét már fel is avattuk idén nyáron a Szarvasi TáborbanVárunk minden 12-16 közötti tinédzsert, aki szeretne részt venni egy most induló, fantasztikus, fiatal zsidó közösség építésében! Info: info@hillel.hu 
Időpont: minden vasárnap 10:00-12:00

Mi az a BBYO?BBYO Budapest

A BBYO a Bnei Brit Youth Organization rövidítése, de ma már függetlenül működik a nevében szereplő Bnei Brit szervezettől. A BBYO egy pluralista zsidó ifjúsági világszervezet, melynek célja, hogy a 12-16 éves tinédzserek számára a következőket nyújtsa:

  • zsidó közösségi élmény (heti rendszeres tallkozók)
  • közösség iránti felelősségre tanítás (minden tag betölt egy feladatkört a szervezetben, amiért felelőséget vállal)
  • zsidó hagyományok, értékek őrzése (zsidó ünnepek közös megünneplése, tanulás, micve programok)
  • zsidó identitás építése
  • Junior vezetőképzés ( szakemberek bevonásával alapszintű vezetői képességek elsajátítása, pl. program és rendezvény felépítése és lebonyolítása, önismereti training, közönség előtti beszéd gyakorlása, angol nyelv gyakorlása más országbeli BBYO tagokkal).
  • nemzetközi szintű kapcsolat építés  korosztálybeli fiatalokkal

Hol működik BBYO?

A szervezetet felépítése a XX. század első évtizedeiben alakult ki Amerikában, ahol ma már minden nagyobb városban jelen vannak, többezer aktív tagot és 400.000 alumni tagot számlálnak. Kanadában, Ausztrliában, Dél-Amerikában, Európában működnek. Amerikában egyes helyeken a szervezet két részből áll: AZA (ejtsd: ácá, alef-tzadik-alef) a fiúk részlege, és a BBG (Bnei Brit Girls) a lányoké.

Miben különbözik a BBYO a cionista ifjúsági szervezettől?

IMG_5974A BBYO – ellentétben a cionista szervezetekkel – egy amerikai szervezet, amely bár elkötelezett az Izraellel fentartott szoros kapcsolat ápolásában, központja Amerikában van. A BBYO fiókjainak  működtetését és programjainak lebonyolítását nem idősebb ifjúsági vezetők (madrichok), hanem maguk a 12-16 éves tagok végzik, felnőtt tanácsadók, mentorok és szakképzett emberek segítségével. Íly módon minden figyelem és energia a tagokra irányul, nem pedig vezetőik képzésére. Az állandó mentorok Kőszegi Zsófia és Rácz Imola lesznek.

Milyen programmal vár a BBYO Budapest?

Kis túlzással azt válaszolnám: amilyet csinálnak maguknak! Közösségépítésben, ifjúsági programokban és zsidóságban egyaránt felkészült, tapasztalt szakmai stáb áll a BBYO mögött, de működése és sikere nagy részben a tagok lelkesedésén múlik. A BBYO egyik fő alapelve, hogy megtanítsuk a fiataloknak: adni és tenni kell a közösségért, amit utána többstörösen kapnak vissza életreszóló barátságok, élmények és tudás formájában. A BBYO egy páratlan lehetőséget nyújt a tizenéveseknek ahhoz, hogy már fiatalkorban megtapasztalják a közösségjez tartozás adta lehetőségeket és annak értékeit. Az első év témája az önismeret lesz.

Milyen nemzetközi program lehetőségeket nyújt a BBYO? 

Minden évben egy alkalommal kerül megrendezésre az International Convention (IC) Amerikában, melyen több mint 2000 tinédzser vesz részt. Mi is tervezzük, hogy részt veszünk ezen a fantasztikus eseményen, de persze ennek anyagi és logisztikai hátterét még meg kell teremtenünk. A BBYO minden nyáron több csoportos (ifjúsági és családos) utat is szervez Izraelbe, Európába, Lengyelországba az Élet Menetre.  A BBYO Passport programról ittolvashattok részletesen.

Hogyan kapcsolódunk mi a BBYO-hoz nemzetközi szinten év közben?

A BBYO nemzetközi szintű programjai remek lehetőséget nyújtanak

  • külföldi barátságok kötésére
  • betekinteni más zsidó közösségek tinédzsereinek életébe
  • angol nyelv gyakorlására.

Ennek több módja is lesz az év folyamán, például a Global Sábát progarm, skype konferencia beszélgetések, levelezések.

A BBYO tavaly (2014-ben) ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját, melyen többek között olyan közéleti személyiségek köszöntötte a 2000 résztvevőket, mint Benjamin Netanyahu, Natan Sharansky, Lynn Schusterman.


BBYO Budapest partnerei

Hillel Zsidó Oktatási és Ifjúsági Központ Alapítvány
Lauder International Jewish Youth Camp in Szarvas
Frankel Zsinagóga
Joint Magyarország

Contact

info@hillel.hu