Gyerekek és Tinédzserek Zsidó közössége

BBYO Hungary 2020

Az éppen aktuális járványhelyzetre való tekintettel a programjaink off és online tartjuk.
Aktuális információ: info@hillel.hu címen

BBYO Zsidó Ifjúsági Közösség célja a pozitív zsidó identitás kialakítása a gyerekekben közösségi élményeken keresztül. Két korcsoport működik:
– BBYO Junior 7-13 évesek
– BBYO 14-18 évesek
A kisebbek programjait ifjúsági vezetők (mentorok) vezetik élőben vagy Zoom-on (a járványhelyzettől függően) heti rendszerességgel.
A nagyobbak heti programjait Verő Bán Linda tartja. A tinédzsereknek számtalan lehetőséget nyújt a BBYO különböző nemzetközi programokon, vezetőképzéseken való részvételre. Évente két alkalommal táborokat szervezünk.

Mi az a BBYO?

BBYO a Bnei Brit Youth Organization rövidítése, de ma már függetlenül működik a nevében szereplő Bnei Brit szervezettől. A BBYO egy pluralista zsidó ifjúsági világszervezet, melynek célja, hogy a 12-16 éves tinédzserek számára a következőket nyújtsa:

  • zsidó közösségi élmény (heti rendszeres tallkozók)
  • közösség iránti felelősségre tanítás (minden tag betölt egy feladatkört a szervezetben, amiért felelőséget vállal)
  • zsidó hagyományok, értékek őrzése (zsidó ünnepek közös megünneplése, tanulás, micve programok)
  • zsidó identitás építése
  • Junior vezetőképzés ( szakemberek bevonásával alapszintű vezetői képességek elsajátítása, pl. program és rendezvény felépítése és lebonyolítása, önismereti training, közönség előtti beszéd gyakorlása, angol nyelv gyakorlása más országbeli BBYO tagokkal).
  • nemzetközi szintű kapcsolat építés  korosztálybeli fiatalokkal

Hol működik BBYO?

A szervezetet felépítése a XX. század első évtizedeiben alakult ki Amerikában, ahol ma már minden nagyobb városban jelen vannak, többezer aktív tagot és 400.000 alumni tagot számlálnak. Kanadában, Ausztrliában, Dél-Amerikában, Európában működnek. Amerikában egyes helyeken a szervezet két részből áll: AZA (ejtsd: ácá, alef-tzadik-alef) a fiúk részlege, és a BBG (Bnei Brit Girls) a lányoké.

Miben különbözik a BBYO a cionista ifjúsági szervezettől?

IMG_5974

A BBYO – ellentétben a cionista szervezetekkel – egy amerikai szervezet, amely bár elkötelezett az Izraellel fentartott szoros kapcsolat ápolásában, központja Amerikában van. A BBYO fiókjainak  működtetését és programjainak lebonyolítását nem idősebb ifjúsági vezetők (madrichok), hanem maguk a 12-16 éves tagok végzik, felnőtt tanácsadók, mentorok és szakképzett emberek segítségével. Íly módon minden figyelem és energia a tagokra irányul, nem pedig vezetőik képzésére. Az állandó mentorok Kőszegi Zsófia és Rácz Imola lesznek.

Milyen programmal vár a BBYO Budapest?

Kis túlzással azt válaszolnám: amilyet csinálnak maguknak! Közösségépítésben, ifjúsági programokban és zsidóságban egyaránt felkészült, tapasztalt szakmai stáb áll a BBYO mögött, de működése és sikere nagy részben a tagok lelkesedésén múlik. A BBYO egyik fő alapelve, hogy megtanítsuk a fiataloknak: adni és tenni kell a közösségért, amit utána többstörösen kapnak vissza életreszóló barátságok, élmények és tudás formájában. A BBYO egy páratlan lehetőséget nyújt a tizenéveseknek ahhoz, hogy már fiatalkorban megtapasztalják a közösségjez tartozás adta lehetőségeket és annak értékeit. Az első év témája az önismeret lesz.

Milyen nemzetközi program lehetőségeket nyújt a BBYO? 

Minden évben egy alkalommal kerül megrendezésre az International Convention (IC) Amerikában, melyen több mint 2000 tinédzser vesz részt. Mi is tervezzük, hogy részt veszünk ezen a fantasztikus eseményen, de persze ennek anyagi és logisztikai hátterét még meg kell teremtenünk. A BBYO minden nyáron több csoportos (ifjúsági és családos) utat is szervez Izraelbe, Európába, Lengyelországba az Élet Menetre.  A BBYO Passport programról ittolvashattok részletesen.

Hogyan kapcsolódunk mi a BBYO-hoz nemzetközi szinten év közben?

A BBYO nemzetközi szintű programjai remek lehetőséget nyújtanak

  • külföldi barátságok kötésére
  • betekinteni más zsidó közösségek tinédzsereinek életébe
  • angol nyelv gyakorlására.

Ennek több módja is lesz az év folyamán, például a Global Sábát progarm, skype konferencia beszélgetések, levelezések.