ZSIDONGÓ KÖNYVEK

Zsidongó Könyvek egy ismeretterjesztő könyvsorozat gyerekeknek és családoknak, akik szeretnének megismerkedni a zsidó vallás alapjaival, hagyományaival.

Zsidongó Könyvek honlapján az össze könyv, minthaoldalakkal: itt

A LEPEDŐN TÚL
A könyvben szereplő nyolcvan kérdést tinédzserek tették fel.  Többszáz anonim módon feltett kérdésből válogattuk ki a leggyakoribb témákat. Válaszainkból látni fogod, hogy szerintünk a zsidóságban nem létezik semmire egyetlen helyes válasz. Mindig annyi válasz van, ahány embert megkérdezel. Mindenki maga döntheti el, melyik nézet áll hozzá a legközelebb. Könyvünkkel ebben szeretnénk segítséget nyújtani Neked! Ne mások zsidóságénak akarj megfelelni, merj kérdezni, és keresd a számodra elfogadható válaszokat, vagy fogalmazz meg újakat! 

MIT JELENT ZSIDÓNAK LENNI?
Ezt a könyvet nem azért írtam, hogy választ adjak a címben szereplő kérdésre.Számtalan szülőnek jelent problémát, hogy a zsidóságról beszélgessen a gyerekével, mivel ő maga is tele van megválaszolatlan kérdésekkel. Bonyolítja a helyzetet, hogy sok családban több vallási kultúra is jelen van. A gyerekek kíváncsiskodása Istenről, hitről és vallásról szintén nagy kihívást jelent a felnőttek számára. Könyvemmel alkalmat szeretnék teremteni arra, hogy a családtagok — nagyszülők, szülők, nevelőszülők és gyerekek, zsidók és nem zsidók, hívők és nem hívők — őszintén és nyíltan beszélgessenek egymással a zsidóságról — tabuk, elvárások és előírt válaszok nélkül.Az a szemléletmód, mellyel könyveimben a zsidóságot megközelítem, általában csak a zsidóságról szabadon gondolkodó emberek számára elfogadható, ezért a Zsidongó könyveket elsősorban nekik ajánlom!Írta: Verő Bán Linda

HELLÓ ISTEN
A Zsidongó sorozat talán legérdekesebb része. Műfaját tekintve egyszerre imakönyv, mesekönyv, színező, foglalkoztató, napló. Az első pár oldal egy bevezető az imák világába. Utána következnek az áldások és ima részletek, melyek egy gyerek életének mindennapos eseményeihez, szituációihoz kapcsoldónak. Minden héber imához tartozik fonetikus szöveg, fordítás, egy rövid bevezető, és egy feladat. A legizgalmasabb persze a képen elrejtett kis Zsidongó megtalálása! A könyv angol nyelven is megjelent Hello, God címmel.

INTERAKTÍV HÁGÁDÁ

Kiknek ajánljuk az Interaktív hágádát?

– akiknél élénk gyerekek ülnek széder asztalnál,

– akik egyedi és szórakoztató szertartást szeretnének tartani,

– kezdő és rutinos széderezőknek egyaránt

– akik csak a “fontos ” részetit szeretik felolvasni a hágádának.

Mitől interatktív a hágádá?

– Kreatív feladatok és játékok tartoznak minden szövegrészhez,

– színezők és matricák segítségével egyedi hágádá készíthető belőle pészáh ünnepére,

– széder tálat ábrázoló puzzle kirakó tartozik a könyvhöz

– A daloknál Qr kód irányítja az olvasót honlapunkra, ahol meghallgathatja őket.

HU Pészáchi zsidongó

Pészáchi Zsidongóban Mózes elmeséli nekünk kalandos életének történetét. Emellett azt is megtudhatjuk, mi van a széder tálon, miért eszünk pászkát ezen az ünnepen, és hogyan kell elénekelni a „má nistánát”. Lackfi János rímelő versei nem csak szórakozást, de tanulási lehetőséget is nyújtanak minden korosztály számára. A könyv végén a szülők és nagyszülők ötleteket olvashatnak ahhoz, hogyan lehet a gyerekek számára érdekessé és emlékezetessé tenni a széder este hagyományos rituáléját.

HU Hanukai zsidongó

HANUKAI ZSIDONGÓ

Hanuka az egyik legnépszerűbb zsidó ünnep. De mit is ünneplünk Hanukakor? Mi a hanukai csoda? Kik voltak azok a makkabeusok? Miért és hogyan gyújtjuk meg a gyertyákat? Mi a közös, és mi a különbség a Hanuka és a karácsony között? Mindezekre a kérdésekre választ kapunk a Hanukai Zsidongóban, humoros illusztrációkkal, játékokkal, feladatokkal és egy mesével kiegészítve.

HU Őszi ünnepek

ŐSZI ÜNNEPEK ZSIDONGÓJA

Mit és hogyan ünneplünk Ros hásánákor, Jom kipurkor, Szukotkor és Szimchát torákor? A teremtéstörténetben melyik napon mit teremtett az Örökkévaló? Hogy került Jónás a hal gyomrába? Hogyan értékeljük az elmúlt évünket és készülünk fel új esztendőre? Mi az a szukoti csokor? És hány könyvből áll a Tóra?

Mindezt megtudhatjuk az Öszi ünnepek Zsidongója című könyvből, a válaszokat humoros illusztrációkkal, játékokkal, feladatokkal és egy mesével kiegészítve.

04_m_b01_cover

Mi az a Siratófal? Mi a különbség a menóra és a hanukia között? Hány ember alkot egy minjent? Mi az a Tóra, és mi a tízparancsolat? Milyen egy igazán menő kipa?

HU Mesés képek

A hat éves Rebeka egy fényképalbumot kapott születésnapjára, melyben családi történetek elevenednek meg. Rebeka Nagypapája úgy válogatta össze a fotókat, hogy ne csak a család tagjai, de az életük fontos részét képező zsidóságuk is valamilyen formában jelen legyen a képeken. Az album fotói hűen tükrözik, hogyan jelenik meg a zsidó identitás egy modern gondolkodású, ugyanakkor hagyományőrző család életében. Ez a könyv egy remek lehetőség nagyszülők és szülők számára, hogy beszélgetést kezdeményezzenek gyerekeikkel és unokáikkal saját fiatal éveikről, családjuk történetéről, őseikről, zsidóságukról, múltjukról és jelenükről.